Klik hier voor grote foto (met gegevens)
- ALLES over dit onderwerp
- LIJST "plaatje & praatje"
- HOME    www.documentatie.org
Plat dak

De meest overzichtelijke vorm van een dak is het platte dak: de dakbedekking ligt (bijna) direct op de balklaag er onder. Er is dus geen kap. Vooral bij de wat oudere voorbeelden is het dak niet echt helemaal plat: één of meer vlakken iets hellende vlakken (afschot) of bollend (zeeg) zorgen ervoor dat het water goed wegloopt. Want dat is het probleem van het platte dak: wanneer het water blijft staan, wordt wel erg veel gevraagd van de kwaliteit van de dakbedekking. Was dat in het verleden vaak zink of lood, tegenwoordig zijn minder sterke materialen gebruikelijk, zoals asfaltpapier. Bekend zijn de lekkages, die zo'n dak kan krijgen wanneer er onvoorzichtig gelopen wordt over de kiezel, die er vaak over gestrooid is.
Bij verdedigingswerken zoals een donjon werd vaak voor een plat dak gekozen om de verdedigers alle ruimte te geven. De beste oplossing was dan een gemetselde koepel over de ruimte onder het platte dak, want daarop is een heel stevig loopvlak mogelijk.
Zoals gezegd: een echt plat dak rust meestal op balken die opgelegd zijn op muren en dus niet op spanten van een kapconstructie. Soms heeft een plat dak aan één of twee zijden een schuine afwerking: we noemen dat een 'plat dak met schild'. Meestal is dat een voorschild, waardoor het vanaf de straat lijkt alsof het huis een kap heeft en daardoor beter past tussen de lagere buren.
Wanneer het platte deel van het dak wel op een kapconstructie rust, is er sprake van een ' kap met plat'.

Tekst: Jean Penders (03-2005). Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders